DedicAteD to My PareNt

Assalamualaikum

Salam sejahtera, salam 1 malaysia, slmt mbaca.. hehe.. haa, entry kali ni aku nk citer pasal PARENT. This topic quite d discuss antra kite sesame sndiri ek. Nape r?? xpenting ke parent 2?? Sape kate xpenting?? Nk penampaq?? Hahaah… tau tkot.. kt bwh ni aku nk selitkan 1 citer bkenaan parent..
Apa mkna parent?? Dlm mlayu, dia habaq parent ni mak bapak.. btol x?? or ibu ayah?? Haa.. kn dh pening.. haha.. same je dua 2.. urmm.. bmula la al-kisah… tayyib!! Hahaa…
Ibu bapa.. aku gelar mrka ni mak n ayah.. slama 19 thn dh skarang aku mjadi anak mreka.. Alhamdulillah brkat doa mak ayah aku, aku bjaya jd org yg btol2 blh pkir scara waras skarang.. tq!! Hidup brmula bile aku dilahirkan di Hospital Sultanah Aminah, JB iaitu 19 thn yg lpas..  spanjang hidup aku ni, dh mcm2 aku lalui.. prkara 2 smua r yg mngajar aku erti khidupan.
Mak.. byk mdidik aku sjak dari kcil lg.. mak bg kasih syg kat aku.. mak bela aku.. mak tlg basuh kncing berak aku time kcik.. n yg paling pnting, mak dh lalui saat2 getir utk mlahirkan sorang putera sulung ni.. aku syg sgt2 mak aku.. tp mcm mana aku nk tunjukkan yg aku syg mak aku?? Adakah dgn mmakai baju ‘Saya Sayang Mak Saya’?? 2 kcik punye hal la.. tp ada la skit2 mbuktikan yg aku hargai mak aku.. mak la yg slalu back up aku time aku kena marah ngan ayah dlu2.. mak juga prnh mngis krn aku. Adakah aku anak derhaka?? I’m very2  sorry my mum..  bkn niat aku nk buat mak mngis, tp mak mngis krn sikap aku yg time 2 agak mcm ‘syaitan’ skit.. btol! Mmg abg ngaku dlu abg xpnh tpikir masa dpn abg.. 2 yg aku jd prangai mcm 2. Dgn bfikiran xmatang.. yg abg tau, nk enjoy je dlm usia muda kan?? Btol x mak??
Ayah.. walaupn nmpk skit je pngorbanan ayah, tp abg xpnh lupa apa yg ayah dh berikan kat abg.. abg bsyukur sgt dgn apa yg ada.. dlu time kcik2, slalu je ayah pukul abg kn?? Ayah xsyg abg ke?? Mak jugak yg tlg back up.. sampai sekolah mngh pn ayah masih pukul abg.. time kcik2 dlu, lpas ayah pkul abg, abg akan masuk bilik.. duk mngis sorang2 dlm bilik.. sakit tau.. dh la tgn ayah 2 kuat.. maklum la, men badminton lg.. dgn keje PSP plak 2.. mana la xkuat.. time drjh 6 la yg paling power abg kena.. dlu time kcik2, raket dh patah coz ayah pkul abg.. pah2 pkul dgn bnda lain plak.. drjh 6, dgn tgn sndiri… ayah tumbuk muka abg.. naik bengkak pipi abg.. punye la mrajuk, abg duk dlm bilik.. time 2 mcm2 ada dlm fikiran abg.. nk lari dari rumah la.. kdg2 2 ada gk rasa nk balas dndam.. tp bile abg dh makin dewasa ni, abg bsyukur sgt2 pd ayah krn bt mcm 2 sume kat abg.. ayh bt mcm 2 sbb ayah syg abg kn?? Ayah xnk tgk abg jd anak yg xbguna. Abg tau wlaupn ayah xpnh nk ungkap kata2 mcm 2.. bile dwasa ni, abg byk blajar erti khidupan sbnr.. apa yg ayah bt kt abg dlu 2, smua 2 abg jadikan pedoman hidup..
Hidup kat bndar besar mmg byk dugaan kn?? Tp Alhamdulillah mak ayah dh bekalkan abg ilmu agama.. n abg pn ada ambik inisiatif sndiri utk blajr agama.. abg dgr ustaz azhar cramah dlm intrnet.. dr cara 2 la abg dpt tmbh lg ilmu2 agama yg byk abg xtau.. ayah, ayah dh byk laburkan duit ayah utk abg.. tiap kali abg duk kat UM, mst ayah akan masukkan duit.. tp kdg2 abg tpikir jugak, kalu ayah masuk duit kat aku, adik2, mak, brg2 dapur, n mcm2 bnda lg 2 ada ke duit utk ayah blanjakan?? Aku btol2 thutang budi dgn mak ayah..
Mlm2 time aku study, mmg la lapar kn.. mklum la aku ni jnis study lwat mlm.. ptg2 bg alasan xleyh nk study.. hehe… kalu mlm 2, mula la rasa lpar.. aku g la dapur cari2 makanan.. tgk2 ada roti je.. kalu ikot nafsu aku, mmg nk je aku mkn hbis.. tp pkir2, kalu aku makan, adik2 aku nk sarapan g sekolah esok pg dgn apa?? Dh la adik2 aku g sekolah awl.. ayah pn nk sarapan pg, nk g keje.. aku ni stakat makan utk kenyangkan perut je.. last2, xjadi mkn.. p minum air masak je..
Spanjang idup aku slama 19 thn ni, dh byk pngalaman pahit.. mak ayah n family je la tmpt aku bgantung.. ada mlm 2, btol2 aku moody.. time 2 aku duk UM lg.. dkat kul 3 pg gitu lar.. tibe2 air mata aku mgalir lg.. aku tpikir mak ayah kat umah.. mcm mane la dorang.. mcm mane dgn adik bradik aku.. n lastly, aku sent msj time 2 jugak kat parent aku ‘abg syg mak’.. ‘abg syg ayah’..  rasa mcm buang tebiat jugak kan sebut benda ni.. tp itulah hakikat sbnr.. aku xdpt nk tahan kesayuan time 2.. aku btol2 rindukan dorang.. kalu ckp kat awek n gurl lain blh pkataan ‘syg’ 2, tp nape kat mak ayah malu plak?? 2 la manusia zaman skrang.. dorang xtau yg mak ayah 2 lbh pnting dari awek2 smua 2.. aku teringin sgt nk dakap n peluk erat2 mak ayah.. nk cium pipi, cium dahi, cium tgn.. tp bile?? insyaALLAH 1 ari nnt aku akan tunaikan hajat aku 2..
At last, abg nk ucapkan trima kasih yg xterhingga kat mak dan ayah krn tlh mjaga abg slama ni.. aku btol2 syg kat mak dan ayah, tp abg xtau cmana nk tunjukkan kasih syg 2.. abg harap mak & ayah fhm mcm mane prasaan abg time abg tulis smua bnda ni..
**IF ditakdirkan umur aku xpnjg, aku hrp sgt2 agar sape2 yg mbaca ni, tlg la print n bg mak ayah aku baca luahan hati ni coz dorang xreti bnda2 IT mcm ni.. hopefully, u all can dedicate this memo to my parent but when I’m gone la k..

2 Comment:

Nawwal Bukhari said...

syukkk, damn sedih. :(

Mohd Syukri Bin Mohd Hamdan Loong said...

huhu.. oit nawwal, follower la.. haha.. bg ramai sket.. haha

  • description
  • .

Video Gallery


ShoutMix chat widget